O nama

O VESLANJU

Veslanje (eng. rowing) podrazumijeva pogonjenje čamca pomoću vesla. Izraz veslanje se odnosi na disciplinu u kojoj veslači sjede u čamcu školjkastog oblika i veslaju svatko sa jednim veslom. Disciplinu u kojoj svaki veslač vesla sa dva vesla nazivamo skul.

Standardni veslački čamci su: osmerac (osam veslača), četverac ( četiri veslača), dvojac (dva veslača)- ove discipline podrazumijevaju kormilara kao standardnog člana posade, no postoje i discipline četverac bez kormilara i dvojac bez kormilara.

Skul veslački čamci su: četverac (četiri veslača), dvojac (dva veslača), samac (jedan veslač).

Najvažniji preduvjet za veslanje je što mirnija voda, tako da su najpopularnije veslačke staze na jezerima i mirnim rijekama. S obzirom da postoji velik broj mirnih uvala i luka, za veslačke staze koriste se i mora, pogotovo u Hrvatskoj zbog specifične obale Jadranskog mora koje omogućava veslanje kroz cijelu godinu.

Početci veslanja sežu u daleku prošlost (Galije- Egipat, Rimsko Carstvo-sredozemlje) u kojoj se veslalo isključivo zbog prijevoza robe. Veslanje kakvo danas poznajemo potječe iz Engleske gdje se također koriste mali brodovi za prijevoz robe ali i putnika po rijekama, no kroz 17. i 18. stoljeće počinju prve utrke te klađenje na pojedine posade, prve takve utrke održavale su se na rijeci Temzi. Kasnije veslanje postaje popularnije i u Americi, Australiji, Kanadi…

Ogranizirano utrkivanje započinje u Engleskoj 20-ih godina 19. stoljeća na sveučilištima Oxford i Cambridge. Prva poznata regata zabilježena je 1839. HenleyRegatta (od 1851. Henley Royal Regatta) koja se tradicionalno održava svake godine do danas.

FISA- međunarodna veslačka federacija osnovana je 1892. godine. Saznajte više Tada su ustanovljene natjecateljske discipline od samaca do osmerca.

Veslanje je uvršteno u program olimpijskih igara 1900. godine za muškarce, te od 1972. godine za žene.

HVS- Hrvatski veslački savez je krovna veslačka organizacija u republici Hrvatskoj, ispod nje postoje lokalni (županijski) veslački savezi kao veza između klubova i Hrvatskog veslačkog saveza. Saznajte više

Veslanje slovi za jedan od najzahtjevnijh sportova o čemu svjedoči i testiranje provedeno na mnogim veslačima među kojima je i Damir Martin, proglašen za kondicijski najspremnijeg sportaša na svijetu nakon olimpijskih igara 2016. na kojima je osvojio drugo mjesto u jednoj od najuzbudljivijih utrka ikada održanih. Dokumentarac je dostupan na sljedećoj poveznici: Anatomija veslača

SEKCIJE

ŠKOLA VESLANJA najmlađa dobna skupina u kojoj se stiču prva znanja i osnove veslanja.

REGATNI VESLAČI- kadeti, juniori, seniori.

REKREATIVCI – za sve rekreativce imamo posebnu sekciju i uvijek ste dobrodošli.

Sve sekcije namjenjene su za oba spola.

TRENERI

Mladen Pavelić – glavni trener VK Medulin. Mladen je naš trener dugi niz godina, vrlo priznat među kolegama trenerima i veslačima što potvrđuje činjenica da je predstavljao Hrvatsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama mladih kao trener. Vrlo srčan, pobjednički nastrojen, odličan organizator i trener koji promišlja i planira nekoliko koraka unaprijed. Osim veslanja, trener Mladen je uspješan obiteljski čovjek, suprug i otac dvoje djece, a odnedavno i djed! Uspješno vodi vlastiti trgovački obrt preko 20 godina te obožava tenis koji redovno i vrlo uspješno igra u slobodno vrijeme.

Mladen Pavelić

Aleksandar Naumović – Saša je sinonim za VK Medulin. Čovjek koji zna svaki kut u i oko kluba. Ako treba u vodu u sred zime ili na krov po buri, nema problema. Uspješno vodi školu veslanja i spretno uči prve zaveslaje svakoga tko se usudi sjesti u čamac. Saša je odličan i uspješan na više polja osim veslanja. On je suprug i otac, vlasnik privatne tvrtke preko 20 godina, aktivan veteran u veslanju, trčanju, plivanju i cestovnom biciklizmu. S koliko ljubavi i pažnje Saša pristupa svakome tko zakorači u klubske prostorije, shvatit ćete već na prvom treningu.

Aleksandar Naumović